storoslo

Trendplanter og kortreiste
grønnsaker på Linderud

Startblokkas grønne lunger er det Nicholas Jørgensen (32) som står for. I bygget selger han unike planter og på utsiden har han anlagt markedshage. Målet hans er å spre dyrkeglede: – Selv om folk bor i byen, skal de få stikke fingrene i jorden!

Det spirer og gror i Startblokka. I et av atriene finner du La Selva Gartneri, hvor du kan sikre deg vakre blomster og inneplanter. Noen av dem ekstra sjeldne og unike.

– Min “guilty pleasure” i planteverden er variegering, som er en genmutasjon i planter som gir områder på bladene med ulike farger. Trenden har tatt helt av under pandemien, forteller gartnerigründer Nicholas Jørgensen (32). 

I 2021 fikk Nicholas endelig fulgt drømmen om en grønnere jobb. La Selva Gartneri ligger i dag som en hemmelig botanisk hage i Startblokka på Linderud.

– En filmmaker som kom innom beskrev gartneriet mitt som lungene til bygget. Det passer ganske bra. Plantene puster liv og luft inn i bygget, sier Nicholas.

Kortreiste råvarer
Nicholas planer for gartneriet stopper ikke med trendplanter. Nå har han anlagt markedshage utenfor Startblokka og sådd tusenvis av grønnsaksplanter. 

– Jeg har sådd tomater, paprika, chili, squash, gresskar, melon, søtpotet, physalis, forskjellige kålvekster, løk, tomatillo og masse annet. Planen er å selge kortreiste grønnsaker og planter folk kan dyrke selv i parsellhager eller kasser på balkongen, smiler gartneren.

Det er ingen tvil om at Nicholas har dilla på dyrking. Det siste året har han studert økologisk jordbruk og holdt kurs i dyrking sammen med Bykuben:

– Jeg vil ikke bare selge planter, men også bidra til at folk lærer mer og får mer kunnskap.

Ville dyr i nabolaget
Når 32-åringen ikke er på jobb, bruker han mye tid ute i naturen.

– Jeg har bodd på Veitvet siden 2016 og trives kjempegodt. Det tar bare et kvarter inn til sentrum, og likevel kan hunden min og jeg labbe rett opp i marka til turstier og skiløyper, sier bergenseren, og anbefaler spesielt to turforslag i det grønne nærmiljøet hans.

– Utkikkspunktet på Årvollåsen er helt spesiell, også må man gå tur rundt Bredtvet-fengslet. Det er en grønn lunge med fin sti, og bygget i seg selv ser nesten ut som en gammel kirke. Jeg har sett både grevling og rev, og møter rådyrfamilien som bor der hele tiden. Tenk at ville dyr bor bare et steinkast unna meg!

Knytter bånd med naboene
Nicholas sier det beste med jobben i dag er å bli kjent med naboene sine.

– Kundene mine bor i blokka ved siden av eller i gata nedenfor meg. Med gartneriet har jeg en arena der vi møtes og kommer i prat. I tillegg får folk i nabolaget blitt kjent med Startblokka. Det blir mer og mer liv her for hver måned som går. Det er jeg glad for å være en del av, sier han og legger til at han gleder seg til Linderudløkka blir et nytt knutepunkt.

– At det flytter flere folk hit kan bidra til flere lokale bedrifter og aktører. Også håper jeg det byutviklingsmessig legges til rette for noe urbant landbruk i planene. Selv om folk bor i byen, skal de få stikke fingrene i jorden!


Faktaboks om Startblokka
Startblokka er første steg i utviklingen av det nye byområdet Linderudløkka. Den fredede høyblokka ligger på den gamle industritomta hvor Siemens tidligere hadde sitt hovedkvarter. Her finner du i dag mange små bedrifter i kreative og innovative næringer, som alle bidrar til å gjøre Startblokka til et sosialt og spennende sted. Startblokka er et samarbeidsprosjekt mellom Bydel Bjerke v/Groruddalssatsingen og Stor-Oslo Eiendom. 
Kilde: Startblokka.com

Meld interesse
 

Ønsker du å bli holdt oppdatert om utviklingen av Linderudløkka? Fyll ut skjema, så sender vi deg løpende informasjon når vi har noe nytt å dele.

Marit Elisabeth Jensen

Markedssjef, Næring
marit@soeiendom.no
+47 992 68 611

Mikkel Herman Røisland

Boligsjef
mikkel@soeiendom.no
+47 906 46 090