storoslo

Knytter mennesker
sammen over felles søm

Tekstilkunstner Eline Medbøe forener lidenskapen for gjenbruk og redesign med et ønske om å knytte mennesker tettere sammen i nabolag. Med RELOVE skaper hun en arena på Linderud der store og små møtes over symaskinen. 

I en verden som flommer over av ubrukte klær og preges av bruk og kast-mentalitet, har tekstilkunstneren Eline Medbøe (47) startet organisasjonen RELOVE, som har base i Startblokka, på eiendommen der Linderudløkka utvikles. 

Den frivillige organisasjonen tilbyr gratis kurs i sying, søm og redesign. Medbøe selv og andre kunstnere og kreative designere holder workshopene.

– Gjennom RELOVE sprer vi kunnskap om redesign og reparasjon av klær og tekstiler, samtidig som vi inspirerer til å tenke mer kreativt rundt gjenbruk, forteller Eline engasjert. 

Tekstilverksted i hjertet av Linderud
RELOVE har etablert et tekstilverksted i det kreative fellesskapet i Startblokka. I lokalet gjør de klar gjenbruksmaterialer, tilbyr opplæring for frivillige og ungdommer, og arrangerer workshoper for store og små i nærmiljøet.

– Barn og unge er de sentrale i RELOVE, og derfor holder vi ukentlige familieverksteder. Vi ser at vi gjennom å inkludere de voksne kan skape et enda bedre nettverk for barna, forteller Eline. 

– På fredager kjører vi Fix´it, som er sponset av Sparebankstiftelsen DNB. Dette er en aktivitet der alle som vil kan komme og innom og lære å reparere klærne sine selv. Vi stiller med symaskiner, utstyr og kursholdere som viser hvordan man gjør det.

Med miljø og møteplass i mente
Eline understreker at symaskin og felles søm bidrar med mye mer enn å puste nytt liv inn i gamle klær. I en bydel der mange forskjellige kulturer er representert, er det ifølge tekstilkunstneren ekstra viktig å legge til rette for at man kan møtes på tvers av bakgrunner. 

– RELOVE handler om bærekraft, men også om å skape tilhørighet i lokalmiljøene. Søm-aktiviteter bringer folk sammen på en helt unik måte, for praten går så lett når man holder på med noe. Det blir ikke like skummelt å møte nye folk, sier tekstilkunstneren. 

Det lokale er viktig
Eline legger til at det er viktig at tilbudet oppleves lavterskel og inkluderende. På den måten er det lettere for folk å bli med. Det lokale er bokstavelig en rød tråd gjennom hele tilbudet:

– Alle klær og tekstiler som brukes i kursene våre, samles inn lokalt. Det er også viktig at kursholderne og de frivillige er fra nærmiljøet. Da har de et ekstra engasjement for nabolaget, sier hun. 

Det er hennes egen kjærlighet til bydelen som er drivkraften bak å skape enda bedre gjennom sykurs. Etter 17 år på Bjerke, er det viktig for Eline å utvikle stedet der barna hennes har vokst opp:

– Du er nær byen, men finner en helt annen ro her siden du bor utenfor byens mas og kjas. Jeg husker barna mine syntes det var stas å komme til sentrum da de var små, for der var det grønn mann og trafikklys, og det var det så lite av på Bjerke, ler hun. 

Faktaboks om Startblokka
Startblokka er første steg i utviklingen av det nye byområdet Linderudløkka. Den fredede høyblokka ligger på den gamle industritomta hvor Siemens tidligere hadde sitt hovedkvarter. Her finner du i dag mange små bedrifter i kreative og innovative næringer, som alle bidrar til å gjøre Startblokka til et sosialt og spennende sted. Startblokka er et samarbeidsprosjekt mellom Bydel Bjerke v/Groruddalssatsingen og Stor-Oslo Eiendom.
Kilde: Startblokka.com

Meld interesse
 

Marit Elisabeth Jensen

Markedssjef, Næring
marit@soeiendom.no
+47 992 68 611

Mikkel Herman Røisland

Boligsjef
mikkel@soeiendom.no
+47 906 46 090